50 X

Tätä juhla näyttelyn varten olen etsinyt kuva-arkistostani jotain erikoista, jota haluaisin nyt näyttää tai joista haluaisin kertoa. Intohimoni luontoon, rokkiin, taidevalokuvaukseen, sekä vanhojen heinälatojen dokumentoimiseen voi hyvin yhdistää tähän persoonalliseen julkaisuun.

Symbolisesti tämä juhla näyttely sisältää viisikymmentä kuvaa. Kuvat näytetään kahdessa taulunäyttelyssä Pohjanmaalla, Vaasa ja Pietarsaari. Puolet kuvista kummassakin paikassa.

Jan Björk on syntynyt ja kasvanut Kokkolan lähellä sijaitsevassa Sokojan-kylässä, missä hän asuu edelleen. Ammatiltaan hän on puuseppä.

Jan on valokuvannut lapsuudesta saakka. Maatalon poikana hänellä on aina ollut luonto lähellä ja valokuvauksesta tuli pian intohimoinen harrastus.

Hän valitsee aiheensa lähiympäristöstä, koska häntä kiehtoo pohjalainen luonto. ”On helppo tulla sokeaksi sille mikä on lähellä ja siksi ei osaa antaa arvoa sille mikä on kaunista lähellämme, luonnolle, jota meidän tulee hoitaa ja vaalia, jotta se säilyy tuleville sukupolville.”

Jan haluaa dokumentoida ympäristöään uskottavasti, poistamatta tai lisäämättä jälkikäsittelyssä mitään itse kuvaan. ”Haluan näyttää hetken sekä tunnelman juuri sellaisena kuin se oli juuri silloin kun otin kuvan”.

Janin rokkimusiikkiharrastus on johtanut siihen, että elävä musiikki on toinen aihe jota hän mielellään valokuvaa. Hän soittaa bassoa ja on soittanut eri yhtyeissä.

www.janbjork.com

Facebook: Jan Björk

Instagram: mr.birtz

50 X

Till denna jubileums utställning har jag grävt i bildarkivet efter något extra att visa och berätta om. Min passion för natur-, rock- och konstfotografering samt dokumentering av gamla ängslador passar bra att kombinera i denna personliga projekt.

Symboliskt sett innehåller denna projekt femtio specialutvalda fotografier. Bilderna visas på två tavelutställningar i Österbotten, Vasa och Jakobstad. Hälften av bilderna på var plats.

Jan Björk är född och uppvuxen i byn Såka, Karleby, där han ännu bor. Till yrket är han snickare. Jan har fotograferat sedan barnsben. Som jordbrukarson har han haft naturen nära husknuten vilket gjorde naturfotografering till ett passionerat intresse.

Han väljer gärna sina motiv från närmiljön, eftersom han inspireras av den österbottniska naturen: “Det är lätt att bli hemmablind och inte uppskatta det vackra omkring oss. Vår natur som vi bör ta hand om och bevara så att den består för kommande generationer”.

Jan vill dokumentera sin omgivning trovärdigt, utan att ta bort eller lägga till något i själva bilden i efterbehandlingen av fotografiet. “Jag vill visa ögonblicket så som det såg ut eller som stämningen var när jag fotograferade.”

Jans intresse för rockmusik har lett till att levande musik blev ett annat motiv som han gärna fotograferar. Han spelar själv bas och har medverkat i olika band.

www.janbjork.com

Facebook: Jan Björk

Instagram: mr.birtz